Fort Zeelandia

Fort Zeelandia is een voormalig Nederlands fort in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname, aan de linkeroever van de rivier de Suriname. Sinds 2004 is het een museum.

Het fort ontstond in het begUitzicht vanui Fort Zeelandiain van de 17e eeuw, toen de Nederlanders een handelsvestiging stichtten nabij het Indianendorp Parmirbo, het latere Paramaribo. Om de nederzetting te verdedigen werd een versterking aangelegd. De Engelsen veroverden deze in 1651 en noemden hem Fort Willoughby, naar Lord Willoughby. In 1667 veroverden Zeeuwen onder Abraham Crijnssen het fort en de nederzetting. Het fort werd Fort Zeelandia genoemd; de nederzetting Nieuw Middelburg. Deze naam sloeg nooit aan. Mensen van buiten Paramaribo noemden het plaatsje zelfs simpelweg foto (fort). Fort Zeelandia, gelegen aan de rivier de Suriname, werd uitgebreid met vijf bastions. Nadat in 1712 de Fransen een succesvolle aanval hadden uitgevoerd op een deel van de plantages rond Fort Zeelandia, werd op de rechteroever van de rivier een nieuw fort gebouwd, Fort Nieuw-Amsterdam. Fort Zeelandia werd een kazerne, en later een gevangenis.

In 1967 werd het fort gerestaureerd, waarna het Surinaams Museum hier werd gehuisvest. In april 1982 namen de militairen rond Desi Bouterse hun intrek in het fort. Het werd Nationaal Hoofdkwartier, en werd gebruikt om tegenstanders van het regime op te sluiten. Op 8 december van dat jaar werden op het binnenplein vijftien tegenstanders van het regime-Bouterse omgebracht, een gebeurtenis die bekend staat als de Decembermoorden. Sinds 1995 is in het fort weer het Surinaams Museum gevestigdFort Zeelandia

binnenplaats

Binnenplaats Fort Zeelandia

binnenplaats Fort Zeelandia

Fort Zeelandia

Gebouwen en andere indrukken rond het Fort Zeelandia

voormalig officiers-woning

Woningen rond Fort Zeelandia

winingen en gebouwen Rond het Fort Zeelandia

Tuin bij Fort Zeelandia

Fort Zeelandia

Fart Zeelandia Suriname


Uitzicht op de Suriname rivier vanuit Fort Zeelandia

Leave a Reply